Grad av kaos i utvikling

Publisert 2017-09-01. Skrevet av Teodor Heggelund.

Stikkord: entropi, prosjektledelse, formidling, kaos.

Konteksten vår er alltid til en viss grad kaotisk eller ryddig. Hva skjer da med tingene rundt oss? Går de mot orden eller mot kaos? Ofte avhengig av person og situasjon. Noen er ryddige, andre er rotete. Noen ganger skal vi legge fundamentet for et langvarig programvareprosjekt, og andre ganger skal vi skrive en snutt for å løse en enkeltoppgave.

Vi velger oss alltid en grad av kaos å arbeide i. Journalisten med all informasjonen han jobber med spredd over hele pulten. Professoren med stabel på stabel av åpne bøker. Prosjektlederen med det strøkne skrivebordet, og alt satt i rett perm. Jeg mener ikke det finnes en ideell grad av kaos – selv om vi skulle ønske oss det. Er det ikke lett å ønske at vi hadde “litt mer struktur” på det vi driver med? Struktur kommer med en kostnad. Det er vanskeligere å tenke på ting som ikke passer inn i strukturen. Når andre skal kunne forstå hva vi jobber med er imidlertid struktur alfa omega. Struktur kapper informasjonen i nyttig og unyttig, og det er lettere lære å noe når nyttig er klart og tydelig adskilt fra unyttig. Hva om streken er tegnet litt feil; om vi ved et uhell har plassert nyttige og unyttige ting i feil bunke? Spiller liten rolle; rekkefølgen av ting lært blir kun litt forskjellig.

Grad av kaos er et nyttig utgangspunkt for vurdering av programmeringsspråk. Noen programmeringsspråk påtvinger innsats for å holde orden. Disse er ofte statisk typede:

Andre språk gir frihet. Disse er det gjerne raskere å komme igang med, men gir en større kneik å klatre når ting begynner å bli stort. “Hva mente jeg egentlig her?” er noe man tvinges til å besvare tidlig i språk med høye krav til konsistens og struktur. Å se inkonsistenser tidlig kan gi muligheten til å endre designet tidlig, og således fikse tidlig uten å grave sin egen grav. På den andre siden er det stor verdi i frihet når man utvikler en idé. Jo raskere man kan gå, jo flere runder feedback kan man få kjørt. Å slippe “avbrekk” er en god ting.

Hvilken grad av kaos skal du legge deg på i ditt neste prosjekt?


Har du en kommentar? Bare , og bruk pilen øverst til høyre til å lage en generell kommentar. For å kommentere på en spesifikk frase, marker teksten, og trykk "Annotate". Mer informasjon om kommentarsystemet er tilgjengelig på engelsk i artikkelen Commentary with Hypothesis.